COBRA-kabel verbindt elektriciteitsnet Nederland met Denemarken

Na drie jaar werken is het dan zover: de aanlanding van de kabel aan de dijk van de Eemshaven, waarmee de kabel helemaal vanuit Denemarken aan Nederlands land gebracht is. Er is lange tijd naartoe gewerkt en over een jaar kan er met de uitwisseling van elektriciteit begonnen worden.
Kabeltransportschip
Er waren een kabeltransportschip en twaalf begeleidingsschepen voor nodig om de COBRA-kabel aan land te brengen. De kabel is 325 kilometer lang en loopt van Endrup in Denemarken naar de Eemshaven in Groningen. Middels de kabel wordt het elektriciteitsnet van Nederland verbonden met die van Denemarken.
Uitwisseling van elektriciteit met buurlanden
De uitwisseling van elektriciteit met buurlanden wordt steeds belangrijker. De afhankelijkheid van elektriciteit uit zon en wind neemt namelijk toe. Daarom is het handig om bij de buren terecht te kunnen. Dergelijke verbindingen hadden we al met België, Duitsland, Noorwegen en Groot Brittannië en nu dus ook met Denemarken.
Een stad als Amsterdam
De capaciteit van de kabel is 700 megawatt en kan daarmee bijna een stad als Amsterdam voorzien van stroom. Hoewel de kabel nu aan land gebracht is, is het project nog niet klaar. Het duurt nog een jaar voordat er daadwerkelijk elektriciteit uitgewisseld kan worden. Waait het dan bijvoorbeeld in Nederland en niet in Denemarken? Dan kunnen ze onze stroom daar gebruiken.
Groene stroom afnemen
Wil je thuis graag groene stroom afnemen? Ga naar een online energievergelijker voor het gratis en onafhankelijk overstappen naar groene stroom!
Maak jouw eigen website met JouwWeb